BlueHaze

Uit RobotMC.be
Ga naar: navigatie, zoeken

BlueHaze

Bluehaze.jpg

  • Nickname : BlueHaze
  • Echte naam : Patrick De Wachter
  • E-Mail : Pdw.jpg
  • Instant Messenger : zelfde als e-mail (MSN)

Projecten

  • PlankTrick : Toen Joep goede tweedehandsmotoren (Portescap 22n28 210e D16 5) had gevonden voor 13 euro per stuk besloot ik er twee te kopen. Aloys had net een mooi robotplatform gemaakt (de Planck) op basis van snijplanken van "den Action", een zwenkwieltje van de Gamma en zelf gemaakte motorsteunen. Ik had ooit een STM32 VL Discovery bordje gekocht maar nooit gebruikt. Als voeding gebruik ik een 4 cells LiPo batterij (16.8V, 1000mAh). Verder nog een Bluetooth module van DFRobot voor een seriele, draadloze verbinding met de PC (of smartphone met BlueTerm) om te debuggen en een LCD displaytje voor op de robot zelf. Het meeste had ik dus nog in mijn voorraad doos liggen. Nog snel RC5 ontvanger, een step-down converter en L298 motor controller op E-Bay besteld en we konden beginnen. Het bleek een verhaal van vallen, veel vallen en opstaan met behulp van Joep en de andere Roboteers, maar ik zal je dat vallen besparen en enkel het opstaan toelichten.


Ongeveer een jaar nadat ik van Pololu een aantal robotcomponenten gekocht had, besloot ik ze in mekaar te zetten, een PIC toe te voegen en wat software om deel te nemen aan Roborama. Een verdienstelijke poging die me een 6e plaats opleverde. Er werden ook gelijk een aantal tekortkomingen bloot gelegd : de motoren wijken nogal veel af van mekaar, dus moest ik compenseren door met de sharps de afstanden tot de wanden te meten. In een volgende versie wil ik quadratuur encoders op de motoren hebben zodat ik snelheid constant kan houden en afstanden nauwkeurig bepalen. Tamiya.jpg
  • Home-made sensoren voor de NXT

Sensoren voor de NXT zijn nogal prijzig. Gelukkig ziet er I²C op de NXT zodat je vrij eenvoudig zelf uitbreidingen kan bouwen.

Nxt max127 polulu.jpg
  • LDR : Een simpele LDR voor de NXT voor 2 euro
  • Een proto-type board plug : Als je wil gaan experimenteren wil je met een prototype bordje werken en dus besloot ik om van een standaard NXT-plug op een stukje printplaat te zetten zodat je deze kan gebruiken om de NXT met een breadboard te verbinden
  • PCF8574 : 8 kanalen digitaal I/O voor de NXT
  • 5V Voeding : Om de NXT niet over te belasten kunnen alle sensoren gevoed worden via dit printje uit een 9V batterij. Op elke sensor zelf kan je via een jumpertje bepalen of je de voeding uit de NXT betrekt of via deze externe voedingsbron.
  • Arduino : dé ultieme uitdaging was om 2 microprocessoren te koppelen. Geïnspireerd door het werk van Xander en de hulp van mijn vriend Google ben ik erin geslaagd zonder extra componenten de Arduino een slave te maken voor de NXT. Dit opent natuurlijk een weelde van mogelijkheden, want voor 15 euro heb ik plots 14 digitale poorten, 4 analoge poorten en 6 PWM kanalen extra ter beschikking PLUS een volledige microcontroller die daar intelligente dingen mee kan gaan doen !
  • WOLL-Y_:_Wake_On_LAN_Appliance : Een kameraad had besloten om een PC om te bouwen tot mediacenter en harddisk recorder. Dit werkte prima, maar had als enig nadeel dat de computer ook effectief moest aan staan om te kunnen opnemen van TV :-) Daarom hebben we op basis van een PIC Microcontroller, een real-time clock en een ethernet interface besloten een 'wake-on-lan' server te bouwen die op gezette tijden de PC ook daadwerkelijk kan aanzetten. Wat begon als een simpel ideetje groeide al snel uit tot een uitdagend en leuk project ... of zoals sommigen zouden zeggen : een uit de hand gelopen grap.
Actie.jpg Wolly proto.jpg
Wolly final1.jpg
  • Compass sensor voor PIC :
    Pic compass.jpg
    M'n zoon had een Hi Technic compass sensor gekocht voor z'n NXT. Dit ding werkt op I²C en de verleiding was dan ook groot om die ook eens uit te lezen met een standaard PICje. Met wat spulletjes uit de rommeldoos en een kleine 2 uur van een regenachtig zondag, kon ik 'em uitlezen. Kan dit nu met elke sensor van de NXT ? Theoretisch wel, maar 1) niet alle sensoren zijn I²C sensoren 2) Voor het compass kon ik op de site van HiTechnic de registers van de interne chip terug vinden. Zonder die informatie was het onmogelijk geweest vrees ik.
  • PlankTrick : geinspireerd door de mooie hardware van Aloys, de successen van Jan met de STM32 processor en de software library RobotLib van Joep besloot ik zelf de sprong te wagen en mijn eigen versie te bouwen. Planck +Patrick = Planck-Trick was geboren