Raspberry Pi3 : de eerste stappen

Uit RobotMC.be
Ga naar: navigatie, zoeken

Raspberry Pi3

PI3 promo.jpg

Dit is de meest recente Raspberry, met ingebouwde WiFi en Bluetooth ! Ook is de processor weer wat krachtiger en sneller geworden (4 cores, 1 GHz, 1G ram). En dit alles nog steeds voor een belachelijke prijs (35 €). Omwille van het lage stroomverbruik (<1A bij 5V) is deze single board computer uitstekend geschikt om in een robot gebruikt te worden ! Mijn plan is om met behulp van een camera objecten te lokaliseren (vb Blikken). Hiervoor bestaat er een uitstekende library die ook onder Python loopt : Open CV !

De software installatie, heb je even tijd ?

Om OpenCV te installeren, heb je minimaal een SD-kaart van 8 GB nodig, maar 16 GB maakt het toch wat comfortabeler . Je begint eerst met de meest recente versie van Raspbian (een Linux distributie voor de Pi) te installeren.

https://www.raspberrypi.org/downloads/raspbian/

Ik heb eerst de standaard "Rasbian Stretch with desktop" gedownload en op de SD-kaart gekopieerd. Omdat je Pi dan nog niet geconfigureerd is, kan je het beste eerst een beeldscherm (HDMI), muis en een toetsenbord aansluiten. Als je nog een oude monitor wil gebruiken met SVGA heb je een adapter nodig : HMI naar SVGA. Deze vindt je ook op ebay voor enkele euros. De image van Rasbian kopieer je met "Win32diskimager" van je pc naar de SD-kaart. Nu kan je de Pi opstarten, en na enkele seconden kan je beginnen met de verdere configuratie.

Toesenbord instellen

Standaard staat hier een QWERTI keyboard ingesteld, dat moet je eerst veranderen naar jouw type (hier AZERTY). De configuratie file vind je op deze locatie : /etc/default/keyboard

# Consult the keyboard(5) manual page.
XKBMODEL="pc105"
XKBLAYOUT="be"

Met de "nano" teksteditor kan je deze aanpassen : sudo nano /etc/default/keyboard is de opdracht waarmee je deze file dan kan aanpassen. Volgende regels zijn nodig voor een belgisch AZERTY keyboard :

De wijzigingen opslaan en de pi terug opstarten, nu zou het toetsenbord al juist moeten werken !

IP-adressen instellen

Standaard gaat de Pi via DHCP een adres toegewezen worden. Dit is niet altijd zo handig, dus ik geef de Pi altijd een vast IP-adres. Ik heb hier een telenet router, deze gaat via DHCP steeds de range 192.168.0.100 ... 192.168.0.255 gebruiken om dynamische IP-adressen uit te delen. De lage ranges van 2...99 kan je dus zelf gebruiken om vaste IP-adressen te geven. Opgelet, het adres 192.168.0.1 is de telenet router zelf, dus deze mag je nooit gebruiken !! Omdat de Pi3 zowel ethernet als wifi heeft, kan je beide een IP-adres toewijzen. Dit gaat via volgende configuratie file : /etc/dhcpcd.conf. Aanpassen doe je weer met sudo nano etc/dhcpcd.conf !

# Example static IP configuration:
interface wlan0
static ip_address=192.168.0.61/24
static routers=192.168.0.1
static domain_name_servers=192.168.0.1 8.8.8.8
interface eth0
static ip_address=192.168.0.62/24
static routers=192.168.0.1
static domain_name_servers=192.168.0.1 8.8.8.8

Wifi accespoints instellen

Ook hier weer een configuratie file om in te stellen : /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf

Met het ondertussen welbekende sudo nano /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf kan je hier je Wifi netwerk en paswoord ingeven. Je kan zelfs meerder Wifi's ingeven met een prioriteit !

ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=netdev
update_config=1
country=BE
network={
	ssid="wifi-naam"
	psk="paswoord"
	key_mgmt=WPA-PSK
}	 

Raspi config-tool

Als laatste moeten we nu nog een aantal instellingen aanpassen via de config-tool : sudo raspi-config

  • Toegang via SSH
  • Expand file system
  • Time zone

Na reboot moet je Pi nu normaal inloggen op het ingestelde Wifi netwerk en met het gekozen IP-adres. In principe kun je nu het beeldscherm, toetsenbord en muis afkoppelen en via SSH remote inloggen op de Pi !

Nuttige software om met een Windows PC remote op de Pi te werken : Ik gebruik volgende software op mijn Windows 10 pc :

  • Putty : hiermee kan je via SSH een terminal sessie starten op de Pi
  • VNC-Viewer : Grafische toegang tot de complete desktop van de Pi !
  • WinSCP : Een FTP-server om files tussen PC en Pi te kopieren
  • Win32DiskImager : Om de SD-card van de pi te schrijven en backups te maken

In principe ben je nu klaar voor de volgende stap : Open CV installeren op de Pi 3 !! Maar eerst nog een paar tips hoe je best een verbinding op zet met je Pi : Raspberry pi 3 verbinden met je PC