Historiek

Uit RobotMC.be
Ga naar: navigatie, zoeken

RobotMC : een overzicht

RobotMC is een hobbyclub die zich focust op alles wat met automatisering te maken heeft, Robotica en Microcontrollers, wat meteen de naam verklaart. Robots zijn voor ons autonome machines, die zelfstandig en dus zonder hulp kunnen werken. Niet te verwarren met bv. Robowars, waar men met afstandsbedieningen werkt.

Historiek

Samen met een aantal deelnemers van de 'Melexis Safety Trophy' werd op initiatief van Koen Van den Heuvel, ingenieur Electronica, in 2004 met RobotMC gestart. Na een paar initiële bijeenkomsten bij de volkssterrenwacht Urania in Hove werd met de hulp van Peter Dams, Coordinator Research and Scientific Services bij De Nayer, en Patrick Pelgrims, departementshoofd Technologie, verkast naar Hogeschool De Nayer in St.Katelijne Waver en dat is sindsdien onze vaste stek.

We zijn uitgegroeid tot een kleine maar gezellige club waar de nadruk ligt op plezier maken en mekaar helpen. Onze leden variëren van coole tieners tot jeugdig gepensioneerden en alles daartussen, de robots van gekochte soldeerkits via LEGO Mindstorms NXT tot zelfbouw pareltjes en dit allemaal met zeer bescheiden budgetten en creatieve oplossingen. Al onze activiteiten zijn afgestemd op een gevarieerd publiek van absolute beginner tot gevorderde amateur en biedt voor iedereen wat wils.


Onze clubdagen

We komen één keer per maand samen in de cafetaria onder het groot auditorium in De Nayer, Sint Katelijne Waver. Deze gaan typisch door op de derde zaterdag van de maand van 8u30 tot 12u30. Iedereen is van harte en vrijblijvend welkom. Daarnaast hebben we een actieve discussiegroep waar vragen, oplossingen en nieuwe ideëen uitgewisseld worden. Meer info vind je in onze agenda.

DeNayerAuditorium.jpg

Onze events

Spijtig genoeg was de 'Melexis Safety Trophy' slechts een eenmalig event. Het werd snel duidelijk dat een nieuw gemeenschappelijk doel nodig was om het clubgevoel te verhogen en om een richting te geven aan de bouwwerken. Daarom werd in 2005 Roborama bedacht naar analogie met een gelijknamige wedstrijd in de US. Van simpele proeven -zoals gewoon heen en weer rijden- via lijnvolgen tot het opruimen van cola-blikken -afgewisseld met sumo-worstelen- maken het een boeiende en gevarieerde wedstrijd. De wedstrijd gaat door in het voorjaar tijdens de opendeurdag van De Nayer en misschien heb je ons al wel gezien in de garage of dit jaar in de cafetaria ? In het najaar wordt de wedstrijd telkens door HCC!Robotica in Nederland georganiseerd. In 2008 werd dan voor de eerste keer de Team Building Day georganiseerd, een event waar het de bedoeling is om in één dag met een ploeg een robot te bouwen of aan te passen zodat die een aantal nieuwe opdrachten kan oplossen. Wat oorspronkelijk ondoenbaar leek is toch al 2 jaar zo'n succes dat we het dit jaar voor de derde keer zullen organiseren in september. Tenslotte zullen we dit jaar ook een nieuwe uitdaging aangaan en deelnemen aan een wedstrijd van Robotics-CCFZ waar robots een acht-vormig parcours moeten afleggen en over een brug geraken en dit in competitie met een andere robot die op hetzelfde moment op de baan rijdt.

Interesse ?

Wil je meer weten ? Kijk dan eens op onze website [1] waar je foto's en video's vindt van onze clubdagen en events of schrijf je in op onze Google Discussiegroep (link op onze website) of beter nog, kom gerust en vrijblijvend naar een van onze clubdagen bij De Nayer in Sint Katelijne Waver. Typisch is het de 3e zaterdag van de maand, maar check toch best eerst onze agenda online.


Patrick De Wachter