Team Building Day
Editie 2023 : Lijnvolgen met een twist
Alhoewel het deelnemersveld eerder beperkt was (usual suspects) was Team Building Day 2023 ook deze keer weer een geslaagde dag ! Marc R. had weer enkele opdrachten perfect uitgekiend, van makkelijk tot te moeilijk. Basis was de nieuwe lijnvolgbaan, gekenmerkt door kleinere bochtstralen, en lijnen die erg dicht bij mekaar komen.
De opdrachten :
- Standaard Lijnvolgen, startzijde onbekend, stoppen aan het einde.
Dit bleek een makkie - Lijnvolgen met maximum 3 blikken op de lijn ontwijken, stoppen aan het einde.
Deze leek eerst onmogelijk zonder “mapping”, maar na talloze vruchteloze pogingen bleek er toch een eenvoudig“foolproof” algoritme te vinden, wat zich niet baseert op “mapping”. Ik ga het algoritme niet verklappen, maar naar onze mening is deze baan perfect geschikt voor Roborama Lijnvolgen - Lijnvolgen met blik zoeken op de lijn, blik terugbrengen naar start.
Opdracht 3 bleek ook goed te doen - Lijnvolgen met rood of wit blik zoeken, rood blik ontwijken, wit blik oppikken en naar het einde brengen
Ook deze bleek een brug te ver voor alle deelnemers, en wel omwille geen kleurdetectie op onze robots…
De puntentelling was deze keer ook goed bedacht : iedere deelnemer geeft punten aan de andere deelnemers ! Eenvoudig, snel en eerlijk.
Eindstand :
- Joep 1
- Aloys 2
- Jan 3
Nogmaals dank aan Marc R, en aan Patrick die er deze keer wegens overmacht niet bij kon zijn !!
Groeten, Jan.
Editie 2022 : Flessen en blikken tellen
Na 2 corona jaren konden we terug een Team Building Day organiseren. Volgens Marc, de bedenker van de proeven, was een roborama robot met een extra afstandssensor en 2 tellers de basis om deel te nemen. De inschrijvingen kwamen traag op gang maar uiteindelijk waren er toch 7 deelnemers.
Om 9u begon Marc met de uitleg van de opdrachten van dit jaar rond het thema TELLEN
- Opdracht 1 was simpel - volgens Marc althans : volg een gebogen wand rechts van de robot en tel ondertussen de flessen die links van de robot staan. Klonk inderdaad zeer goed doenbaar, maar toch zou uiteindelijk blijken dat bijna iedereen last had van valse detecties. Bijna, want een paar hadden het aantal juist.
- Opdracht 2 was al iets complexer. Je moet starten op een voorafbepaalde plek maar veel lastiger is dat je onderweg het onderscheid moet kunnen maken tussen blikken en flessen. De meesten gebruikten 2 sensoren op verschillende hoogte omdat de flessen hoger waren dan de blikken. De alternatieve oplossing was om toch met 1 sensor te werken en het verschil in dikte te meten. Blikken zijn minder breed dan de flessen. Ik denk dat Joep & Karel dat deden (niet zeker) want telkens ze een object zagen blijft de robot staan om extra scans te doen en dan te beslissen of het een blik of fles was.
- De 3e opdracht was extreem lastig. Niet alleen werd met een startvector gewerkt maar daarenboven werden de blikken en flessen zeer lastig geplaatst. Bij de vorige opdrachten was er voldoende afstand tussen de objecten om een gat te zien, nu was er overlap. De beste manier om deze op te lossen is om afstandsverschillen te gebruiken om te weten of er een 2e object achter het eerste stond of niet. Zowel Aloys als Joep slaagden erin om ook deze 3e proef een succesvolle demonstratie te geven.
Er werd heel de dag gebouwd en geprogrammeerd. Jildert was aanwezig met twee generaties van de Lego Mindstorms robot. Omdat de sensoren van de EV3 niet ver genoeg zagen en hij voor de nieuwer 51515 generatie maar 1 afstandsensor had besloot hij de 2 robots te combineren. De onderste volgt de wand, de bovenste telt de flessen. Rob had een sumo robot bij, maar moest helaas forfait geven tijdens de demonstraties. Erik had zijn Raspberry Pi gebaseerde robot bij die het verbazingwekkend goed deed en alweer veel progressie toonde tov vorig jaar. Joep, Karel, Aloys en Patrick hadden Lidar gebaseerde robots bij met een extra VL53 om hoogte verschillen te meten. Jan had zijn gekende succesrobot bij en gebruikte VL53 sensoren om de objecten te zoeken. Zo zie je dat met zeer uiteenlopende technologieen gewerkt werd. Een constante was de last van het invallend licht. Aloys maakte deze opmerking en voor de derde opdracht werd de baan gedraaid zodat de robots in de schaduw reden en inderdaad, de metingen waren plots veel betrouwbaarder.
En wie was de winnaar ? Tja, moeilijk te zeggen. Joep/Karel en Aloys hebben de 3e opdracht aangedurft. Joep/Karel hadden het aantal blikken & flessen juist maar vergaten te stoppen. Aloys deed de hele opdracht zoals het hoorde, maar had 1 valse detectie. Misschien Jildert ? Hij kwam tenslotte 's morgens met een doos LEGO binnen en heeft er een echter "Building Day" van gemaakt en nogmaals bewezen dat je met LEGO en de grafische programmeeromgeving een idee snel in een resultaat kan omzetten. Ach, het belangrijkste doel van een Team Building Day is en blijft om een dag plezier te beleven aan het oplossen van een niet triviale maar toch haalbare opdracht. Ik denk dat dit alweer gelukt is en rond 16u ging iedereen tevreden naar huis.
Dit jaar werd het hele event live gestreamed. Online mis je natuurlijk een deel van de heisa en lijkt het wat gelikter dan het in het echt was.
Feedback van een van de remote viewers :
Vanuit mijn loge en op afstand gezien, leek het mij deze keer niet de
allermoeilijkste editie. Kan er mee te maken hebben dat de details van de
opdracht door ruis een beetje verknipt doorkwamen. Bij de laatste opdracht,
op het eind, kwam het er op aan om een AriZona Beverage fles die schuin
achter een daarvoor geplaatste AriZona fles stond waar te nemen en mogelijk
te onderscheiden van een colablikje. Dit weer wel een lastig geval.
Streaming deed z'n werk en dank daarvoor.
groeten,
Coen
Een van de deelnemers van het event nuanceerde bovenstaande door te stellen :
Voor ons leek het dat de drie opdrachten die Marc had bedacht ook wel min of meer haalbaar waren.
In het kort was de opdracht tijdens het volgen van de rechterwand: tel de cola blikken afzonderlijk op en
tel de Arizona flessen afzonderlijk op en toon de twee getallen op LCD of op het scherm. Dat bleek veel lastiger dan eerst gedacht. Alle lof aan Marc om een ,,eenvoudige,, opdracht te bedenken die toch niet zo eenvoudig bleek te zijn.
Editie 2019 : Blikken samenbrengen
Team Building Day 2019 was wederom een verrassing ! De enige hint die we vooraf hadden gekregen liet vermoeden dat editie 2019 niet al te moeilijk zou worden. Met een afstandsensor Sharp GPD12 zou je al een heel eind komen…
Iedereen dus erg relaxed op post. Marc had weer zijn remorque bij, en de gebruikelijke bouwmaterialen werden uitgeladen (isolatieplaten, vezelplaten, petflessen). Welke opdracht zou hij deze keer verzonnen hebben ?
De eerste opdracht was makkelijk (volgens Marc) : een variant op “Val er niet af”. De vezelplaten werden bovenop de isolatieplaten gelegd, en zo werd de baan gevormd. De platen vormde dus een verhoogd platform. Op deze plaat werden 2 blikken geplaatst, op een niet gekende locatie. Je robot moest nu één blik verplaatsen zodat beide blikken vlak bij elkaar stonden. Het tweede blik mocht niet aangeraakt worden ! Je robot mocht niet van de plaat af rijden. De scheidsrechter bepaalde waar de robot zou starten.
Bij alle teams zagen we weer de gebruikelijke fases : Om 9.15h ongeloof en wanhoop (Dit is onmogelijk, lukt ons nooit, we gaan forfait geven), om 10.30h terug een sprankeltje hoop, tegen 12h een redelijk algoritme verzonnen en tegen 14h stressen omdat we niet rond geraken…
Het uur van de waarheid was aangebroken : Patrick beet de spits af met “Planck”. En ja, “Planck” slaagde gedeeltelijk in de opdracht. Hij viel niet van de plaat af, en hij vond het eerste blik ! Daarna toonde Coen Roos een bijna foutloze uitvoering : omdat zijn robot geen grijper had, werd na een verkenningsronde het eerste blik tot vlakbij het tweede blik geduwd ! Aloys heeft moeten forfait geven, omdat zijn (nieuwe) Sharp sensor defect was (DOA, dead on arrival). Joep zijn robot had bij zijn eerste poging een foutloos parcours ! Met een VL53 werd de ganse plaat gescand, het eerst gevonden blik werd opgepakt, en bij de tweede scan werd het tweede blik gevonden. De robot zette dan blik 1 vlakbij blik 2 af.
Mijn robot had 2 pogingen nodig ( en een portie geluk) voor een foutloze opdracht. Mijn algoritme volgde de rand van de plaat, totdat de US sensor een blik zag. Dat blik werd opgepikt, en daarna herhaalde zich het algoritme. Bij detectie van het tweede blik, werd het eerste blik dan afgezet.
De volgende opdracht was een variant van de eerste : het parcours was uitgebreid met nog 2 extra platen, die via “smalle” doorgangen met elkaar verbonden waren. De 2 blikken stonden op 2 verschillende platen ! Joep zijn robot slaagde er niet in om de smalle doorgang te vinden, en bleef dus rondjes rijden op plaat 1. Gelukkig slaagde mijn robot er wel in om de opening te vinden, en na een 5 tal minuten werd dan toevallig het 2de blik gevonden. Afzetten was niet vlekkeloos, maar voldoende om te winnen !
Het was dus weer een erg fijne dag, bedankt aan Marc om nog maar eens een originele opdracht te bedenken, en aan Patrick voor de vlekkeloze organisatie !
Groeten, Jan.
Inschrijvingen 2019
Omdat de Team Building Day eerst en vooral een sociaal event is werden er ook dit jaar geen punten verdeeld. Iedereen was unaniem dat "sfeer en gezelligheid" een dikke 10 op 10 was. Qua robots was iedereen unaniem over de winnaar en de "runner-up".
Logo | Team | Crew-members | Technologie | Scores | Het Team |
Total Recall | Jan Heynen | Discovery 3, STM32, zelfbouw | WINNAAR | ||
De Hollanders | Karel Dupain Joep Suijs |
Pittman: motoren op aluminium profieltjes, STM32F4, Robotlib | 2e plaats | ||
Octopus | Coen Roos | Zelfbouw met alle beschikbare tierelantijnen en tentakels | - | ||
Bestand:Bobo logo.jpg | BoBo | Elia en Marc Cornelissen | Zelfbouw met Arduino controller | - | Bestand:Bobo team.jpg |
Planck-Trick | Patrick De Wachter | Planck met STM32VLDiscovery en Robotlib | - | ||
Bestand:Nodebot logo.jpg | Nodebot | Erik Noorland | Wegens ziekte, last-minute moeten afzeggen | - | Bestand:Nodebot.jpg |
Editie 2018 : Pakketjes aan huis leveren
En weer is Marc erin geslaagd om uitdagende, maar haalbare opdrachten te verzinnen ! Het thema van de dag was “Automatisch pakjes bezorgen aan het juiste adres”, iets wat Bpost, Amazon en co al jaren trachten voor elkaar te krijgen. Welnu, op TBD 2018 zou dit even snel gedemonstreerd worden !
Er waren 5 ploegen aan de start, Joep+Karel, Patrick en Jildert, Aloys, gebroeders Van Uden en Jan. De opdracht was simpel (dachten we…), volg een lijn todat je een blik tegenkomt, pak het blik, draai 180° en lever het blik af op de gewenste plaats. Deze plaatsen waren gemarkeerd door dwarse lijnen, ongeveer 25 cm van de hoofdlijn verwijderd. Het blik moest dan ofwel exaxt op de bewuste lijn geplaatst worden, ofwel naast de lijn.
Vol goede moed begonnen we eraan, maar dan bleek dat de vloer en de lijn nauwelijks voldoende contrast hadden om betrouwbaar herkend te worden ! Lijnsensor hoger, lager, lichten uit, andere videotape…. Een echte nachtmerrie voor de meeste teams, en de klok tikte verder. Het adreslijstje met de gewenste posities werd pas bekend gemaakt om 13.30h, maar de meeste teams waren nog aan het worstelen met de lijnsensoren. De scheidsrechter gaf nog een extra time-out tot 15.30h, en dan begonnen de demonstraties.
- De eerste opdracht was een rondje lijnvolgen, hierin slaagde 3 teams. 2 andere teams konden bijna rondkomen, maar een scherpe bocht op het einde gooide daar roet in het eten.
- Volgende opdracht: blikken afleveren naast de lijn. Ook hier slaagde 3 teams om één of meer blikken op de juiste plaats af te leveren, waarbij overduidelijk Joep en Karel de beste prestatie neerzette.
- Bij de moeilijkste opdracht, blikken op de lijn plaatsen, was ook deze robot weer duidelijk superieur. Slechts één
hardwarebug zorgde ervoor dat dit team er niet in slaagde om alle blikken af te leveren, af en toe vertikte de robot om verder te doen.
Gelukkig besloot Marc om dit jaar geen puntentelling te maken, omwille van de problemen met de onherkenbare lijn. TBD 2018 was weer onvergetelijk, bedankt Marc voor deze boeiende uitdagingen, en tot volgend jaar op TBD 2019 !!
Groeten, Jan Heynen
Editie 2017 : Arizona
Hier wederom een kort verslag van deze 10de editie !!! We waren met 5 teams ervaren teams, de batterijen waren opgeladen, en de robots stonden op scherp !
De vooraf-informatie van Marc was karig, maar bevatte wel de essentiele factoren die nodig waren voor een succesvolle rit ! Om 9 uur stipt kregen we de uitleg : De eigenlijke opdracht was een hindernisparcours.
Het eerste parcours was afgezet met 20 cm hoge wanden, en had ongeveer de vorm van een rechthoek. De start was aan één zijden van deze rechthoek, de aankomst werd bepaald door een witte plaat van ca 4 mm dikte. De robot moest dus deze plaat vinden, en mocht nergens tegen rijden, ook niet tegen de hindernissen. De hindernissen werden gevormd door de befaamde “Arizona” pet flessen van 2 liter. Bij de eerste opdracht stonden deze flessen tegen elkaar en tegen de wand. Een minimale doorgang van 50 cm was steeds gegarandeerd. Odometrie was dus maar beperkt bruikbaar, omdat het parcours om 15 h stipt weer veranderd werd binnen deze regels !
De tweede opdracht was in dezelfde aard, maar hier konden de flessen ook midden in het parcours staan, en de wanden waren maar 10 cm hoog.
De derde opdracht tenslotte was er nog meer vrijheid om de hindernissen te plaatsen, en als extra bonus kon je nog een cola-blik gaan zoeken in dit parcours….
Het eerste uur brak iedereen zijn hoofd erover welk algoritme hier zou kunnen werken. Ik koos voor een zeer eenvoudig algoritme (KISS principe : keep it simple, stupid) : Tracht nergens tegen te rijden, als de hindernis te kort bij is draai dan random links of rechts. Als de IR sensoren tenslotte voldoende wit zien, stop en beep. Dit bleek een succesvol recept, en bruikbaar voor de 3 opdrachten ! Het cola-blik zoeken was voor mij te complex, en dit heb ik dan ook niet gedaan. Een voordeel van mijn robot was de afmeting : maar 22 cm breed.
Patrick scoorde ook erg goed met PlanckTrick+ robotlib. De Hollanders hadden ingezet op hun “LIDAR”, maar raakte hier en daar een hindernis. Aloys scoorde uitstekend : alle 3 opdrachten foutloos ! (VN )2(Fischertechnic) had het nadeel van een erg brede robot, deze heeft dan ook verschillende hindernissen geraakt.
Het was weer een geweldige editie, de scheidsrechter had weer hele mooie en haalbare opdrachten bedacht, en iedereen kon tevreden zijn met de resultaten ! Bedankt Marc en Patrick voor deze toffe dag !
Blijft nog steeds de vraag, is dit ook geen mooi wedstrijdconcept voor HCC ?
Groeten, Jan
Editie 2016 : Weer Blikken
De inspiratie dit jaar kwam van veld robots die gebruikt worden om gewassen te inspecteren en de slechte planten te kunnen verwijderen. Bij gebrek aan plantgoed werden blikken gebruikt die op een onregelmatige afstand van elkaar stonden. In de eerste proef was het de bedoeling om langs de blikken te rijden. Het eerste was een vast gebogen wand (muur), daarna een 100 tal blikken op een afstand tussen de 2 cm en 8 cm. In de tweede proef moest je de eerste 8 blikken laten staan en het 9e (en ev. volgende) verwijderen. In de 3e proef moest je de bliiken mpet een bal op uit de rij verwijderen. In de 4e proef moest je die blikken net laten staan en alle andere verwijderen. Het einde van een parcours was aangegeven met een zwarte lijn. Zoals steeds begon iedereen om 9u te bouwen en was het de bedoeling om om 15u klaar te zijn en konden de demonstraties beginnen. De winnaar was dit jaar VN², op de voet gevolgd door de Hollanders. Weeral een geslaagde dag waarin veel gebouwd, geprobeerd, gelachen en gestressed werd. Iedereen heeft één of meerdere proeven succesvol afgelegd, niemand deed alles perfect. De scheidsrechter slaagde erin om leuke en doenbare proeven te bedenken, de deelnemers slaagden erin om hun robots klaar te stomen voor de demo's. Tot volgend jaar !De Robots
Editie 2015 : De Wielen
In 2015 was het thema 'kwaliteitscontrole'. De bedoeling was om 1, 2 en 3 wielen helemaal te inspecteren op fouten. De opdrachten die Marc bedacht had waren de volgende :
Een autoband ligt plat op de grond, voldoende verwijderd van mogelijke obstakels. Deze autoband moet “geinspecteerd” worden over de volle omtrek, dat wil zeggen dat de robot de omtrek van de band moet volgen. Startpositie van de robot wordt vastgelegd door de scheidsrechter, maar tussen 20 cm en 120 cm verwijderde van de zijkant van de band. De startrichting van de robot is onbekend (zogenaamde “vector start”). Iedere robot krijgt drie startpogingen, maar telkens met een andere startpositie. Alle pogingen tellen mee voor punten.
De volgende opdrachten waren een variatie hierop : er liggen twee wielen op een afstand van 50 tot 110 cm van elkaar, beide moeten geïnspecteerd worden. En als laatste opdracht : er liggen drie wielen op willekeurige posities, maar wel op een afstand tussen 50 en 110 cm van elkaar, alle drie moeten geïnspecteerd worden.
Het “mysterieuze blokje” was een mogelijke optie : ergens op de bovenkant vaneen band was er een witte markering aangebracht van ca 6 cm breed. De robot moest dan hierop het bewuste blokje plaatsen. Uiteindelijk heeft niemand deze optie uitgevoerd.
De meeste ploegen konden de eerste opdracht tot een goed einde brengen. Ook de tweede opdracht is voor verschillende ploegen gelukt, en zelfs bij de derde opdracht slaagde VN² als enige er in om driemaal foutloos alle banden te inspecteren !!
Verdiende winnaar werd bijgevolg VN² met “Fischer Technic”. Tweede plaats was voor Jan Heynen met “Discovery 3” en derde plaats was voor Patrick De Wachter met “Planck Trick” !
Voor de 8ste keer heeft onze scheidsrechter originele proeven bedacht waarvan iedereen dacht dat het onmogelijk was, maar 6 uur later toch kon demonstreren (bedankt). Voor de 8ste keer is aangetoond dat je in één dag misschien geen perfect programma kan bouwen, maar wel behoorlijk goed kan presteren (proficiat). Voor de 8ste keer op rij had iedereen het naar zijn zin en was deelnemen het doel, maar winnen eigenlijk bijzaak (zoals het hoort).
Team Building Day is een bewezen concept : als "Team" een aangepast robot "Builden" en dit alles op één "Day".
De proeven kun je hier terugzien.
Planning
Om 8u30 werd iedere deelnemer verwacht. Om stipt 9 uur begon de uitleg van de proeven en daarna kan het bouwen en experimenteren beginnen. Wie interesse heeft kon ook vanaf ongeveer 15u komen kijken, want dan moet iedereen zijn kunnen demonstreren. Einde was rond 17u.
Uiteraard ging alles door bij Thomas More op Campus De Nayer in de Cafetaria van het Auditorium Gebouw (groot gebouw, vooraan op de parking, onderaan aan de glazen deuren).
De Robots
Meer foto's : https://picasaweb.google.com/107961041471326654437/TeamBuildingDay2015?authkey=Gv1sRgCMuJ9ci6h8yqbg
Video's van deze en vorige jaren : https://www.youtube.com/playlist?list=PL1zBLSj8m237Ylrujtb6QB6QLze2yL4HY
Tips 2015
- Voeding 1: eten en drinken kan je best meenemen om geen tijd te verliezen met die te gaan halen.
- Voeding 2: robot : bedenk op voorhand een batterij strategie. Die dag zal uw robot veel testen, rijden... veel meer dan een gewone dag. Het zou dan ook spijtig zijn dat op het ultieme moment je batterijen leeg zijn. Reserve batterijen, een lader, ....
- Voeding 3: werk-tafel : neem een verlengdraad (10 meter of zo) en een of twee multistekkersdozen mee.
- De ondergrond zal die van de zaal van de dag zijn, dus niet perfect vlak.
- AFSTAND SENSOREN (of proximity sensoren) zijn nodig.
- Wit/zwart detectie, als lijnvolger sensoren zouden ook nuttig kunnen zijn.
- Voor de basis oefeningen is geen extra mechanica nodig, wel de sensoren op de juiste plaats bevestigen en richten ;-)
- Voor de bonus/extras is er wel iets te doen bewegen (motor en/of servo en/of electro-magnet en/of elastic en/of ...) en het is ook nodig om een blokje hout (of plastic of metal...naar eigen keuze) mee te brengen.
De discussie over "het blokje hout" is op zich wel interessant. Hier wat toelichting van onze scheidsrechter:
- Grootte : Dit blokje moet ten minste even groot zijn als een luciferdoosje, dus minstens 1.5 x 5.3 x 3.5cm, optimaal is een paar mm groter (bron : http://www.thuisinbrabant.nl/object/noordbrabants-museum/17067). Er is geen maximum beschreven. Ik zou als maximum 7 cm x 7 cm x 14 cm voorstellen maar niet verplichten.
- Materiaal : "hout (of plastic of metal...naar eigen keuze)" : iets dat je in voorraad, ergens in huis hebt. Hout : beter geen "balsa" hout (is te licht, gebruikt voor vliegtuigmodelbouw) - metaal : beter geen lood (is te zwaar) - Lego : enkele oude (vier-hoeken) lego-stenen kunnen ook een gepast blokje vormen.
Scores 2015
Logo | Team | Crew-members | Technologie | Scores | Het Team |
(vN)2 | Paul van Niekerk Huub van Niekerk |
fischertechnik met RoboPro, de grafische taal van fischertechnik | 80+270+390= 740 |
||
Total Recall | Jan Heynen | Discovery 3, STM32, zelfbouw | 120+220+250= 590 |
||
Planck-Trick | Patrick De Wachter | Planck met STM32VLDiscovery en Robotlib | 120+170+160= 450 |
||
nEV3r Fear | Jildert De Wachter | Lego Mindstorms EV3 | 120+130+160= 410 |
||
De Hollanders | Aloys Verstraeten Karel Dupain Joep Suijs |
Planck met STM32F4 en Robotlib | 40+120+120= 280 |
||
De Gebroeders | Niek van Uden Gerard van Uden |
Zelfbouw / autonoom met de naam "BOS" | 120 | ||
Octopus | Coen Roos | Zelfbouw | Technisch Defect Spijtig |
- |
Editie 2014: De Gang
Op 20 september 2014 gaan we van start met onze 7e Team Building Day. Deze gaat door in Sint Katelijne Waver in het studielokaal. We starten om rond 9 uur met de uitleg van de proeven van dit jaar. Dan konden we van 9u tot 14u30 de robot aanpassen, programmeren en testen. Daarna zijn er demonstraties en rond 16u45 waren we klaar. Nog even samen opruimen en dan kunnen we allen om 17u terug naar huis.
Meer foto's vind je in onze Fotogalerij en hier kun je proeven terugzien.
Opdrachten 2014
Scores 2014
Logo | Team | Crew-members | Technologie | Scores | Het Team |
Total Recall | Jan Heynen | Discovery 3, STM32, zelfbouw | 204+240+120= 564 |
||
De Hollanders | Joep Suijs Karel Dupain |
Planck met STM32F4 en Robotlib | 201+220+140= 561 |
||
nEV3r Fear | Jildert De Wachter Niels Ickx |
Lego Mindstorms EV3 | 200+120+20= 340 |
||
EML-Botchup | Aloys Verstraeten | Zelfbouw / Atmel | 80+210+0= 290 |
||
L-Botics | Burak Gözen Efekan Horzum Mehmet Yilmaz |
Lego Mindstorms EV3 | 100+110+10= 220 |
||
De Gebroeders | Niek van Uden Gerard van Uden |
Zelfbouw / autonoom | 203 | ||
Planck-Trick | Patrick De Wachter | Planck met STM32VLDiscovery en Robotlib | 202 | ||
(vN)3 | Paul van Niekerk Huub van Niekerk Ruben van Niekerk |
fischertechnik | 120+20+10= 150 |
||
CARkar | Coen Roos | Magician met Arduino Uno Triangulatie afstandsensor en odometrie |
100 |
Tips 2014
Ieder ploeg neemt deel met één enkele robot. De opdrachten zijn gemaakt voor autonome robots van het "Roborama Type" (in brede zin).
Dit jaar is geen speciale mechaniek nodig, we proberen zo het laagdrempelig te houden dat iedereen kan deelnemen. De robot moet uiteraard kunnen rijden, goed kunnen manoeuvreren ( korte bochten draaien ), maar iets terug brengen is er dit jaar niet bij . Het zou kunnen dat het parcours uit verschillende houten platen bestaat die op en/of naast elkaar staan of liggen. Er kunnen kleine niveau verschillen en/of kleine gleuven zijn. Zorg dus dat je robot geen probleem heeft met een niveau verschil (trede) van een paar mm of een paar mm tussen twee platen.
Afmetingen:
- Maximum : robot kleiner dan 30 cm (lengte of breedte).
- Een diameter van 20 cm zou beter zijn.
- Minimum : een aangepaste mini-sumo zou het kunnen doen ( als hij geen probleem heeft met de ondergrond waar het niet vlak is)
Door dat er weinig te bouwen is, is Team Building Day dit jaar goed aangepast voor kleine ploegen. Zoals bij Roborama mag de robot niet tegen de muren botsen en zelfs niet de muren raken. De (afstands)SENSOREN zijn dus heel BELANGRIJK (IR / US) dit jaar.
Zorg dat je robot een ledje, lampje of beter een buzzer heeft om een signaal te geven (bijvoorbeeld detectie...). Dit kan helpen om een bonus te krijgen.
Voeding robot : bedenk op voorhand een batterij strategie. Die dag zal uw robot veel testen, rijden... veel meer dan een gewone dag. Het zou dan ook spijtig zijn dat op het ultieme moment je batterijen leeg zijn. Reserve batterijen, een lader, ....
Mocht het echt niet lukken, geen paniek! Naar analogie met Roborama zullen ook hier radiobestuurde robots toegelaten worden. Ze zullen dezelfde proeven moeten doen dan de autonome robots, maar apart geklasseerd worden. Afstandsbesturing, al dan niet draadloos, mag als je ploeg uit minstens 2 personen bestaat.
Eten en drinken kan je best meenemen om geen tijd te verliezen met die te gaan halen.
Editie 2013 : Handbal, Basket of Voetbal ?
Zoals reeds eerder aangekondigd hebben we in september onze 6e (jawel, al de 6e) Team Building Day. Deze gaat door op 28 september van 8u30 tot 17u op Campus De Nayer in Sint Katelijne Waver in het landschapslokaal. Stipt om 8u30 zal onze scheidsrechter de opdrachten uitleggen en dan kan je tussen 9u en 15u aan de slag om je robot te bouwen, aan te passen, te programmeren en te testen. Daarna zijn dan de demonstraties van de ploegen en rond 16u30 zou dan de winnaar bekend moeten zijn. Daarna ruimen we samen op en om 17u kunnen we allen tevreden huiswaarts keren.
Opdrachten van 2013
Net zoals vorige jaren werden er 3 schitterende opdrachten bedacht door Marc Robberecht van verschillende moeilijkheidsgraad zodat zowel de absolute beginner als de gevorderde amateur er zijn gading kon in vinden.
Scores 2013
Tips 2013
- Het thema dit jaar is "Handbal, Volleybal of Voetbal". Onze scheidsrechter heeft al laten weten dat hij niets van sport kent en zich dus niet gebonden voelt door de officiële regels van de echte sport. Verder zei hij dat er geen blikken zullen zijn dit jaar, maar hij vroeg me wel of ik voor 10 tennisballen kon zorgen. 10? Raar ....
- Zoals steeds is een Roborama robot een goede basis. We proberen het laagdrempelig te houden zodat iedereen kan deelnemen en die dag plezier kan beleven aan het bouwen, programmeren en testen.
- Een deel van het parcours van Roborama zal gebruikt worden
- Klopt het dat ik moet rekening houden met de afmetingen 40cmx40cm? Dit zijn de maximale aangeraden afmetingen. We zijn niet te strikt. Het mag zelfs iets groter, maar kleiner is beter omdat het dan makkelijker is om tussen de hindernissen door te rijden. Concreet : tussen 10 en 40 cm is goed, rond de 20-30 cm beter
- Zijn er nog andere beperkingen? De robot mag het ondergrond, het parcours, de hindernissen, enz... niet beschadigen.
- Mag de robot aangepast worden (nieuwe software laden en/of hardwarematig) tussen de proeven? Ja, maar beperkingen : tijd, en soort aanpassingen ; details verschillen ieder jaar, dus info de dag zelf. Een andere programma opladen voor ieder deel, snel er tussen, mag wel.
- Is er in de ruimte een WiFi verbinding om tijdens de dag Internet te kunnen gebruiken? Er is Wifi, maar de toegang is beperkt en moet op voorhand aangevraagd worden. We zullen zorgen dat er 1 PC is waarop je op internet kan.
- Iets (LED, lampje... of beter een buzzer...) om een seintje te geven kan helpen om een bonus te krijgen.
- Eten en drinken kan je best meenemen om geen tijd te verliezen met die te gaan halen ;-
Editie 2012 : Blikken en Lijnen
Dagoverzicht
De TBD 2012 was wederom een zeer geslaagd event. Door de combinatie met de infodag van Lessius (het overkopelende orgaan van Hogeschool De Nayer) hadden we ook volop belangstelling van de bezoekers, ouders en toekomstige studenten. Uiteindelijk waren er 6 deelnemende teams :
- Aloys Verstraeten (zelfbouw)
- De Hollanders : Joep Suys en Karel Dupain(zelfbouw)
- LeJOS : Patrick en Jildert De Wachter(Lego)
- (vN)3 : Paul en Huub Van Niekerk (Fischer Technic)
- WoDy : Wout Smeets, Dylan Gybels (Lego)
- Jan Heynen(Zelfbouw).
Hier kun je de proeven terugzien.
Om stipt 9 uur begon Marc de 2 opdrachten van de dag te omschrijven.
Gelukkig hadden we op voorhand een paar tips gekregen, zodat het mechanische gedeelte voor de meesten reeds voorbereid was. Alhoewel niemand had eigenlijk verwacht dat de blikken op een verhoog moesten worden afgezet. Plots werd duidelijk waarom Marc de foto's van de vorklift zo mooi vond (tip 2). Het randje van ca 4 mm hoog waar de robots over moesten, bleek gelukkig geen probleem te vormen. Dit was vooral een test naar de toekomst toe om kleine hoogteverschillen toe te laten ipv een perfect egale vloer. Het werd dus vooral weer race tegen de klok om de software in orde te krijgen. Om 15.15h was dan het uur van de waarheid aangebroken.
Zoals verwacht slaagden de meesten er in om de eerste opdracht tot een goed einde te brengen, maar helaas liet WODY daar een steekje vallen, en hij lukte niet in de opdracht. [Volgende keer reserve batterijen meebrengen, he ;-)] De tweede opdracht, die in het begin iedereen voor onmogelijk hield, werd toch door de meeste teams gedeeltelijk volbracht !! Opvallend hier, WODI slaagde er in de herkansing - met verse batterijen - in om alle blikken foutloos te sorteren. Ook Joep zijn robot deed het uitstekend, maar door een mechanisch probleem werd niet elk blik foutloos afgezet. Jan's robot kon als enige 3 blikken bovenop de balk rechtop zetten, maar weigerde het laatste blik te gaan halen. Blijkbaar worden ook robots wat moe naar het eind van de dag :-)
Alle aanwezigen waren het er over eens dat Marc weer twee geweldige opdrachten had bedacht, niet te gemakkelijk, maar zeker niet onmogelijk. Een zeer geslaagde dag en nog eens hartelijk bedankt voor de inspiratie / creativiteit/ inspanningen / voorbereidingen aan Marc om voor de 5e keer op rij plezante uitdagingen te bedenken die voor iedereen doenbaar zijn binnen de beperkte tijd die we hadden.
Scores 2012
Team | Robot | Blik Vervoeren | Blikken Sorteren | Score |
Jan | 38 | 140 | 178 | |
De Hollanders | 40 | 135 | 175 | |
WoDy | - | 150 | 150 | |
LeJOS | 25 | 60 | 85 | |
Aloys | 38 | 10 | 48 | |
(vN)3 | 40 | - | 40 |
Tips 2012
Tip 1 : 08 juli 2012
Als een parcour gemaakt is uit verschillende houten platen op en/of naast elkaar, kunnen er niveau verschillen en/of kleine gleuven zijn. Zorg dus dat je robot geen probleem heeft met een niveau verschil (trede) van 3 of 4 mm of een paar mm tussen twee platen.
Tip 2 : 13 augustus 2012
Volgende foto's vond onze scheidsrechter wel mooi :
Hij vertelde me ook dat dit jaar de blikken nog leeg zullen zijn.
Tip 3 : 3 september 2012
- Voordeel van een ploeg : terwijl de ene zich met de mechanica bezig houdt kunnen de andere zich op de software concentreren
- Afstandsbesturing mag als je ploeg uit minstens 2 personen bestaat.
- De brug staat dit jaar niet op het programma, maar wel blikken. De blikken zijn dit jaar nog leeg ;-)
- Als je op basis van een Roborama genre robot werkt, dan is het nuttig om je van het volgende te voorzien :
- Extra sensoren (bijvoorbeeld dezelfde als je lijnsensoren) (1 of 2)
- Extra servos of kleine motoren.
- En een ledje, lampje of buzzer om een signaal te geven (bijvoorbeeld detectie...)
Tip 4 : 7 september 2012
- Er zijn momenteel 4 ploegen ingeschreven. Twee LEGO, een fishertechnic en een zelfbouw.
- Het event gaat door in de cafetaria, maar niet op het gelijkvloers. Wel bovenaan de trap links (onder het auditorium en in het lokaaltje erachter)
- Breng zelf je natje en je droogje mee. Het is morgen ook infodag bij de Nayer, maar reken er niet op dat je ergens kan eten of drinken.
- Voeding robot : bedenk op voorhand een batterij strategie. Die dag zal uw robot veel testen, rijden... Veel meer dan een gewone dag. Het zou dan ook spijtig zijn dat op het ultieme moment je batterijen leeg zijn. Reserve batterijen, een lader, ....
- Voeding werk-tafel : neem een verlengdraad (10 meter of zo) en een of twee verdeeldozen mee zodat we iedereen van stroom kunnen voorzien
- Zorg voor voldoende reserve onderdelen, sensoren en bouwmateriaal. Murphy heeft al laten weten dat hij morgen ook van de partij zal zijn !
Editie 2011 : Val er niet af
Dagindeling
Om 8u30 werden we allemaal verwacht in de cafetaria van het auditorum . Om stipt 9 uur begon Marc de 3 proeven toe te lichten. Onze vierde Team Building Day stond in het teken van 'Val er niet af', waarbij 'er' een 'tafel moest voorstellen. Drie proeven, van makkelijk tot moeilijk, maar allemaal doenbaar. Daarna hadden de teams tot 15u20 tijd om alles te bouwen en te programmeren. Jan had de nodige tegenslag als in de namiddag zijn robot de geest gaf, maar toch vond hij een oplossing want uiteindelijk won hij nog. Drie teams kozen voor Lego, eentje voor Fishertecnik en twee kozen voor zelfbouw. Na het bouwen kwamen de demonstraties, ruimden we samen op en werden de winnaars bekend gemaakt. Rond 17u konden we allemaal tevreden huiswaarts keren. Alweer een geslaagde dag ! Om iedereen de kans te geven om de robots te verfijnen zal in januari een herkansing komen met dezelfde opdrachten.
Meer details vind je nog op Xander's blog. Zie hier de onverkorte versie van de proeven.
Locatie
Het event ging door in de cafetaria van het auditoriumgebouw van De Nayer. Dit is het tweede gebouw links als je de campus oprijdt vlak voor de grote parking. De cafetaria vind je onder het auditorium en is van buitenaf bereikbaar door de trappen af te gaan en door de aluminum ramen/deuren naar binnen te gaan
Inschrijvingen 2011
Scores 2011
Team | Tafel Opruimen | Lijnvolgen | Blikken Sorteren | Score |
Total Recall | 280 | 170 | 0 | 450 |
Team Wrecking Ball | 260 | 117 | 60 | 437 |
Team Spirit | 290 | 84 | 60 | 434 |
iNXTreme | 110 | 110 | 30 | 250 |
De Hollanders | 100 | 0 | 60 | 160 |
(vN)3 | 110 | 0 | 0 | 110 |
Opdrachten 2011
Dit jaar stonden de opdrachten in teken van 'val er niet af', met als achterliggend idee dat alle proeven op een tafel moeten uitgevoerd worden. Om de robots niet te beschadigen lagen de tafels ongeveer 3 cm van de grond, 'just in case' er toch iemand zou afvallen en geloof me : dat is gebeurd. Voor elke proef had elk team max. 5 minuten waarbinnen ze de robot ev. mochten aanpassen en max. 3 pogingen doen.
Tips 2011
Een thema is nog niet gekend voor dit jaar. De scheidsrechter houdt z'n lippen stevig op elkaar als we daar naar vragen, maar hij wou wel onderstaande tips al meegeven
Tip 1 : Autonoom of afstandsbediening ?
- Naar analogie met Roborama zullen ook hier radiobestuurde robots toegelaten worden. Ze zullen dezelfde proeven moeten doen dan de autonome robots, maar apart geklasseerd worden.
- Voor de robots met afstandsbediening zijn minstens 2 personen nodig in het team, voor de andere teams wordt dit geadviseerd, maar niet verplicht. Het is immers een "team" building day.
Tip 2 : Welke robot ?
- Een robot die voor Roborama geschikt is kan dienen als basis voor de Team Building Day.
- Afstandsbediening mag, al dan niet draadloos.
- Een team bestaat uit minstens 2 personen of 1 persoon en 1 autonome robot. De nadruk ligt immers op TEAM werk.
- Bakens zijn dit jaar niet toegestaan
Tip 3 : Welke sensoren ?
Wat zou nuttig kunnen zijn (als je op basis van een Roborama genre robot werkt) :
- Extra infrarood afstandssensoren (bv. sharp GP2D12) ( 1,2,4)
- Extra sensoren (bijvoorbeeld dezelfde als je lijnsensoren) (1 of 2)
- Enkele micro-switchen of pushbutton sensoren (0,1..5)
- Extra servos of kleine motoren.
- En een ledje, lampje of buzzer om een signaal te geven (bijvoordeeld detectie...)
Niets hiervan is noodzakelijk, slimme mannen kunnen hiervoor andere oplossingen bedenken, maar het kan wel helpen.
Tip 4 : Omgeving ?
- Er zal wat simpel mechanisch werk zijn, maar niets om bang van te zijn. (Voordeel van een ploeg : terwijl de ene zich met de mechanica bezig houdt kan de rest zich op de software concentreren)
- De brug staat dit jaar niet op het programma, maar wel blikken.
- De blikken zijn dit jaar nog leeg ;-)
- Ook witte en zwarte tape zal gebruikt worden.
Editie 2010 : De Brug van BOZ
Deze editie stond volledig in het teken van de "Brug van Bergen Op Zoom", waar we eind oktober hopen aan deel te nemen. In totaal namen 6 teams deel, 14 deelnemers en uiteraard onze bedenker en scheidsrechter, Marc Robberecht. Dit jaar namen 3 Lego NXT teams deel, 1 Fishertechnic team en 2 zelfbouw teams. Het bouwen mag je redelijk letterlijk nemen, want dit jaar moesten de robots nog mechanisch aangepast worden. Boormachines, schroevendraaiers, zaagjes, draad, massa's lego onderdelen waren dan ook nodig.
Hier kun je de proeven terugzien.
Dagindeling
Om 8u30 werd iedereen verwacht in de cafetaria van het auditorum . Om stipt 9 uur begon Marc met het uitleggen van de 3 proeven. Daarna hadden we tot 15u30 tijd om alles te bouwen en te programmeren.Daarna waren de demonstraties tot 17. Daarna opruimen en puntentelling en om 17u30 waren we klaar.
Locatie
Het event ging door in de cafetaria van het auditoriumgebouw van De Nayer. Dit is het tweede gebouw links als je de campus oprijdt vlak voor de grote parking. De cafetaria vind je onder het auditorium en is van buitenaf bereikbaar door de trappen af te gaan en door de aluminum ramen/deuren naar binnen te gaan
Opdrachten 2010
Net zoals vorig jaar werden ook dit jaar 3 schitterende opdrachten bedacht door Marc Robberecht van verschillende moeilijkheidsgraad zodat zowel de absolute beginner als de gevorderde amateur er zijn gading kon in vinden. Voor elke proef had elk team max. 5 minuten waarbinnen ze de robot ev. mochten aanpassen en max. 3 pogingen doen.
Deelnemers 2010
Scores 2010
Team | Parcours voorbereiden | Over the River | Acht | Score |
De Hollanders | 80 | 60 | 100 | 240 |
(vN)3 | 100 | 20 | 91 | 211 |
Team Spirit | 100 | 60 | 42 | 202 |
Total Recall | 100 | 40 | 47 | 187 |
Team Wrecking Ball | 100 | 20 | 66 | 186 |
At Random | 60 | 40 | 0 | 100 |
Tips 2010
Tip 1 : Hoeveel bruggen ? (8 augustus 2010)
Marc was zo vriendelijk een eerst tipje van de sluier te lichten en hier is dan ook de eerste tip voor onze Team Building Day op 18 september
Er zijn drie proeven voorzien :
- de eerste is zonder brug
- de tweede is met twee bruggen
- de derde is met één brug
Tip 2 : Blikken ? (16 augustus 2010)
Hier een tweede reeks tips voor de TBD van 18 september :
- Als iemand problemen heeft met de brug, geen nood want deel 1 is zonder brug.
- Voor 2 van de 3 delen is hoogte geen beperking.
- Marc (de scheidsrechter) houdt nog steeds van blikken.
- 28 augustus is de volgende bijeenkomst en tevens de laatste kans om iets uit te proberen voor de team building day.
Duidelijk ? Neen ? Dat is de bedoeling :-)
Tip 3 : Mechanieker gezocht (3 september 2010)
- Er zal dit jaar wat meer (eenvoudig) bouwwerk zijn. Geen paniek, een draaibank is echt niet nodig :-)
- Een roborama robot is een goede basis, maar hou rekening met de brug.
Editie 2009 : Licht & Donker
Na het succes van vorig jaar en de algemeen positieve reacties moesten we ook dit jaar dit event organiseren. Onze Team Building Day stond dit jaar in het teken van Licht & Donker . Dit moet je in de ruimste zin interpreteren : licht en donker herkennen op de ondergrond, maar ook licht en donker van het omgevingslicht. Ook dit jaar was het de creatieve geest van Marc Robberecht die de proeven bedacht en zijn alziend oog dat hem tot de geknipte scheidsrechter maakte.
De inschrijvingen gingen laat van start, maar uiteindelijk hebben zich toch 5 teams ingeschreven. Drie LEGO NXT teams, twee zelfbouwteams. In 2008 waren de zelfbouwrobots nog heer en meester, dit jaar waren 2 van de drie podiumplaatsen voor LEGO weggelegd. Tot daar de mythe dat LEGO speelgoed is ....
Meer foto's vind je in onze Fotogalerij.
Opdrachten van 2009
Net zoals vorig jaar werden ook dit jaar 3 schitterende opdrachten bedacht door Marc Robberecht van verschillende moeilijkheidsgraad zodat zowel de absolute beginner als de gevorderde amateur er zijn gading kon in vinden.
Tijdsbonus : De tijd is alleen belangrijk als er een 'ex aequo' is. De eerste krijgt dan 3 punten extra, de tweede 2 en de derde 1 punt.
Deelnemers 2009
Scores 2009
Team | Zoek Licht | Volg de Lijn | Tel Zwart/Grijs | Score |
Who's NeXT ? | 423 | 403 | 402 | 1228 |
At Random | 290 | 402 | 403 | 1095 |
De Hollanders | 320 | 370 | 300 | 990 |
Total Recall | 422 | 0 (pas bij 5e poging goed) | 250 | 672 |
JoJoPa | 421 | 70 | 100 | 591 |
Tips 2009
Tip 1 : Licht en Donker (20 juni 2009)
Zoals reeds aangekondigd organiseert RobotMC in september de tweede Team Building Day. Marc heeft op de bijeenkomst in juni even toegelicht waar we ons mogen op verheugen.
- Het thema van dit jaar is 'Licht & Donker'. Klinkt mysterieus, niet ? We moeten dit ook in de ruimste zin interpreteren : naast lichte als donkere strepen op de grond moet je ook denken aan licht en donker van het omgevingslicht.
- Een of meerdere lichtsensoren zal dus wel nodig zijn. Dit kan de lichtsensor van Lego zijn, de SRF08 heeft er eentje aan boord, fotodiodes of een simpele LDR.
- Lijnen herkennen en volgen was vorig jaar niet belangrijk, maar dit jaar juist wel.
- Qua mechaniek moeten we ons niet te veel zorgen maken. De robot moet uiteraard kunnen rijden, maar iets terug brengen is er dit jaar niet bij
- Het parcours zal niet helemaal zoals Roborama zijn, maar er wel op gebaseerd.
- De opdrachten zullen eenvoudig genoeg zijn zodat ook beginners kunnen deelnemen.
OK, tijd dus om je teamgenoten te zoeken, wat te brainstormen en het nodige materiaal te verzamelen
Tip 2 : LDR sensor voor NXT (28 juni 2009)
Programmeren :
- Via NXT-G kan ik de waardes uitlezen als ik het normale blok gebruik voor de licht sensor. In vol licht krijg ik als waarde 100 , in de schaduw daalt de waarde to ergens tussen de 60 & 80 en in een donkere kamer krijg ik 0 .
- NXC programma : Via BrixCC werkt het vergelijkbaar, maar dan tussen waardes van 1023 ( vol licht) en 0 ( geen licht).
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// // NAME: Test Programma LDR // AUTHOR: Jildert De Wachter AkA Ramacco //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// task main () { SetSensorLight (S1) ; SetSensorMode (S1, SENSOR_MODE_RAW) ; while (true) { ClearScreen () ; NumOut (0, LCD_LINE1, Sensor(S1)) ; Wait (250) ; } }
Tip 3 : Hoeveel lichtsensoren ? (11 juli 2009)
Ik stelde aan Marc de vraag : hoeveel sensoren moeten we idealiter hebben voor de Team Building Day en dit is wat ik te weten kwam :
- De robot zal een lijn moeten kunnen volgen en het einde ervan detecteren om te stoppen.
- Voor de meting van het omgevingslicht heb je liefst 2 sensoren. Het kan ook met eentje, maar dan zal je die moeten kunnen draaien om in verschillende richtingen te kijken.
Hopelijk worden jullie hier iets wijzer van. [ Ik ga alvast wat LDRs bij kopen :-) ]
Vraag Joep :
Is dit een lijn die aan de roborama specificaties voldoet, dus 2,5 cm breed?
En weten we al iets over de kleur van de lijn en achtergrond?
Antwoord Marc :
Ik weet niet goed tot hoever ik het best moet/mag antwoorden ...
- Ik ben lui, dus een lijn van 2,5 cm breed is nogal onwaarschijnlijk. Meer kans dat het "gewone" isolatie tape zou zijn (van eigen stock of brico..)
- Om de beginners te helpen zou een zwarte lijn op wit ondergrond passen. Maar als alles zo is, waar zijn de uitdagingen?
Tip 4 : Hang de vlag maar uit (12 augustus 2009)
Tip 5 : Het Parcours (24 augustus 2009)
Tip 6 : Muren niet raken (6 september 2009)
- Dit jaar is geen speciale mechaniek nodig.
- Het is van groot belang om de muren niet te raken.
- Ook de tips van vorig jaar herlees je best nog eens
Editie 2008 : Variaties op Heen & Weer
Een kort overzicht van de dag
De derde zaterdag van september ging onze eerste 'Team Building Day' door. De bedoeling is dat er in teams (kleine groepjes) gezamelijk aan een of meerdere opdrachten worden gewerkt. Gedurende de maand augustus en september werden er regelmatig tips gestuurd met de parameters van de wedstrijd, zodat je het nodige materiaal kan verzamelen of eventueel een robot kan voorbereiden. Achteraan op deze pagina's vind je nog eens alle tips.
Meer foto's vind je in onze Fotogalerij en hier kun je de proeven terugzien.
Dagindeling :
8u30 : Aangezien het de eerste keer was en we iedereen de kans willen geven deel te nemen, werd de lat niet té hoog gelegd . De concrete opdrachten kreeg je pas 's morgens uitgelegd. De opdrachten waren zodanig gemaakt dat een 'Roborama' robot een goede basis was voor de opdrachten. Verderop vind je ze in detail uitgelegd. Gedurende de dag konden de teams dan aan de hardware en software werken tot 15u. Iedereen moest dan stoppen en de robots werden op een verzamelpunt gezet zodat niemand kon verder werken.
15u : Daarna konden de teams hun kunnen tonen in de proeven. Iedereen kreeg max. 5 minuten en 3 pogingen om de proef af te leggen. Gedurende die 5 minuten mocht je nog kleine wijzigingen aan de robot doorvoeren mits alle onderdelen al op het verzamelpunt lagen. Sommige teams gebruikten dit om voor de tweede proef een grijper te monteren. Er moet wel gezegd worden dat de meeste teams een probleem hadden met tot drie tellen, want we konden ons niet van de indruk ontdoen dat er meerdere teams vier keer probeerden. De scheidsrechter hield scores bij.
16u30 : Na de proeven werd er gezamelijk opgeruimd terwijl de scheidsrechter de einduitslag berekende. Nadien werden de einduitslag bekend gemaakt. Iedereen kreeg een digitale klokje/wekker/thermometer als aandenken en de scheidsrechter een flesje wijn. Daarna werd onder de deelnemers nog de hoofdprijs verloot : een Propeller Education Kit . Een onschuldige kinderhand trok het kaartje van Rien Van Harmelen. Veel plezier, Rien !
Om 17u was het tijd om naar huis terug te keren. Tevreden keek iedereen terug op een leuke dag en een geslaagd event.
De opdrachten & puntentelling van 2008
Bonuspunten : Men kan bonuspunten verdienen door tijdens een 'gekwalificieerde run' (= een run die meetelt voor de eindscore) een blik naar van zone A naar zone B te brengen en - tijdens dezelfde of een andere gekwalificeerde run - een blik van A naar C te brengen. Dit levert respectievelijk 10 en 15 punten extra op.
Tijdsbonus : Als de eerste 3 teams van een proef dezelfde punten hebben, dan en dan alleen is de tijd belangrijk. De eerste krijgt dan 3 punten extra, de tweede 2 en de derde 1 punt.
Strafpunten : In tegenstelling tot met Roborama was er geen systeem van strafpunten. Een proef was of goed of slecht. Als men een wand raakt, een blik omstoot.... telt die run niet mee.
Uitsluiting : Een robot of deelnemer die het parcours beschadigde werd uitgesloten. Gelukkig was deze drastische maatregel niet nodig.
Deelnemers 2008
In volgorde van de scores :
Scores 2008
Team | Heen & Weer | Twee Ballen | Slalom | Bonus B | Bonus C | Score |
Total Recall | 35 | 46 | 55 | 10 | - | 146 |
De Hollanders | 37 | 47 | 10 | 10 | - | 104 |
JoJoPa | 10 | 48 | 30 | - | - | 88 |
The Perfect Storm | 38 | 20 | 10 | - | - | 68 |
(vN)3 | 36 | 20 | 10 | - | - | 66 |
Offroad | 10 | - | 10 | 10 | - | 30 |
Tips 2008
Tip 1 : De Robot (21 juli 2008)
Ieder ploeg neemt deel met één enkele robot. De opdrachten zijn gemaakt voor autonome robots van het "Roborama Type" (in een brede zin ).
Maximum (lengte of breedte) :
- 60 cm of breder : heeft bijna geen kans : hij zou volledig in A, B of C zone niet kunnen parkeren.
- 55 cm : ok, maar niet aangeraden : zou heel goed gestuurd moeten zijn.
Minimum :
- Een aangepaste mini-sumo zou het goed kunnen doen. De deelnemers aan het HCC-Robotica SumoBot project hebben dus al een goede basis.
Dus: best iets tussen 10 en 30 (of 40) cm.
Kijk hier wat een slimme Nederlander in 2007 had gedaan :
De opdrachten gaan door op een aangepast Roborama terrein.
Iets goed doen, is belangrijker dan het snel doen.
Het is belangrijker van mee te doen dan winnen. Have fun!
Marc Ro.
Tip 2 : Wendbaar (31 juli 2008)
Een lijn op de grond kunnen volgen of herkennen is hier (dit jaar) van geen nut.
Goed kunnen manoeuvreren ( korte bochten draaien ) is dikwijls een voordeel.
Zoals bij Roborama mag de robot niet tegen de muren botsen.
Make fun with your robot.
Marc Ro.
Tip 3 : Blikken of Ballen (09 augustus 2008)
Er zal met blikken en/of ballen gespeeld worden.
De opdrachten zijn gemaakt om op verschillende manieren (met verschillende methodes) uitgevoerd te kunnen worden, zo dat meerdere robot types kans maken.
Have a nice weekend
Marc Ro.
Tip 4 : Verlengdraad & servo (11 september 2008)
- Voeding robot : bedenk op voorhand een batterij strategie. Die dag zal Uw robot veel testen, rijden... Veel meer dan een gewone dag. Op het ogenblik van te tonen wat Uw robot kan doen : batterij bijna leeg.. Hopen dat dit dit jaar niet gebeurd !
- Voeding werk-tafel : neem een verlengdraad (10 meter of zo) en een of twee multistekkersdozen mee.
- Een bijkomende kleine motor (met iets op zijn as) of een (oude) servo is niet nodig om deel te nemen en te presteren, maar misschien wel om "de eerste de beste" te kunnen zijn.
- Zoek je nog een teamlid : gebruik de [robotmc] mailinglijst. (zie mail van Jan Heynen 05 September 2008).
Marc Ro
Tip 5 : Finale checklist (17 september 2008)
Een stuk karton, plakband en een schaar kunnen dienen om een stuk koetswerk of bescherming voor uw robot te maken.
Met een dikke ijzerdraad als chassis en dunne metaal draad om alles te binden kom je nog verder.
Met Lego of Fischertechnik is het misschien ook/even gemakkelijk.
Checklist:
- voedingen (zie tip 4) : verlengdraad, multistekkersdozen, batterijlader, batterijen.
- PC, voeding, muis, programmer (met alle nodige kabels), zekeringen...
- Robot !
- Papier, pen..
- Eten en drinken.
- Klein geld voor de drankautomaat (koffie is gratis, frisdrank is te betalen)
- ... en zeker veel geestdrift !
Marc Ro.